گروه معادن
 
مدیر عامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی:
معدن اولويت دریافت تسهیلات صندوق توسعه ملی
گروه معادن - صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی با ایجاد بستر کاهش ریسک سرمایه گذاری، اکتشاف و فرآوری، می تواند نقش مهمی در توسعه بخش معدن ایفا كند. البته این مهم در صورتی حاصل می شود كه تامین اعتبار مناسبی برای این صندوق اختصاص یابد. در این میان، صندوق توسعه ملی از جمله نهادهای اساسی در كشور است كه توانایی تامین اعتبار صندوق مذكور را دارد.
محمد رضا شهاب الدین شهمیرزادی، مدیر عامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی «ایمیدرو» به نقش مهم صندوق توسعه ملی در تامین اعتبار صندوق مذكور اشاره می كند و می گوید: در صورت ورود جدی صندوق توسعه ملی، صندوق بیمه فعالیت های معدنی، نقش بالایی در صدور تضامین مورد نیاز معدنکاران برای دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی خواهد یافت. مشروح این گفت و گو را در ادامه می خوانید:

*صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی در سه سال اخیر چه میزان تسهیلات بیمه ای به بخش معدن ارائه داده است؟
بیمه نامه های صادره توسط این صندوق به دو بخش «سرمایه گذاری اکتشاف» و «بیمه نامه های اعتباری» تفكیك می شود كه ارزش كل هزینه های این بخش ها طی سال های ۸۹ تا شش ماهه نخست سال ۹۲، یك هزار و ۹۰۳ میلیارد و ۹۳۴ میلیون ریال بوده است.

در بخش سرمایه گذاری اكتشاف، طی زمان یاد شده، در مجموع ۱۸۶ میلیارد و ۱۵۲ میلیون ریال بیمه نامه صادر شده است.

همچنین، در بخش بیمه نامه های اعتباری بهره برداری طی مدت مذكور در مجموع یك هزار و ۷۱۷ میلیارد و ۷۸۲ میلیون ریال بیمه نامه صادر شده است.


از این میزان تضمین های بیمه ای، چقدر برای پروژه های بخش دولتی و چقدر برای بخش خصوصی اختصاص داده شده است؟



طبق ضوابط مربوط به تاسیس صندوق، ما حق صدور بیمه نامه برای معادن دولتی را نداریم و كل بیمه نامه ها برای معادن بخش خصوصی صادر شده است.

در حال حاضر، بیمه نامه صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی در چه شرایطی به فعالان بخش معدن ارائه می شود؟
صندوق بیمه آمادگی ارائه بیمه نامه های سرمایه گذاری اکتشاف یا اعتباری به تمامی معدنکارانی را دارد که از ۲ شرط مورد نظر شامل «داشتن پروانه یا مجوز عملیات معدنی با اعتبار زمانی مناسب» و «نداشتن بدهی حقوق دولتی» برخوردار باشند.

آیا مشکلاتی در پرداخت بیمه نامه این صندوق به فعالان وجود داشته که امکان ارائه آن فراهم نشده است؟
بلی. متاسفانه در اجرای رسالت صندوق بیمه سرمایه گذاری های معدنی (صدور بیمه نامه)، مشكلات و چالش هایی وجود داشته است.

از جمله این مشكلات، کاهش شدید اعتبارات و روند معرفی داوطلبان دریافت تسهیلات توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو، ناتوانی در خرید ماشین آلات دست دوم از سوی معدنکاران با توجه به شرایط تورمی و تحریم های موجود و تفاوت شدید قیمت آنها با ماشین آلات نو به عنوان یکی از الزامات دریافت تسهیلات و نیز تبعات اجرایی و انگیزشی ناشی از ماده ۱۶ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور مبنی بر ادغام صندوق های ۴گانه تابعه وزارت صنعت، معدن و تجارت، از جمله صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی است.
افزون بر این، استمرار روند افزایشی قیمت ماشین آلات و تجهیزات معدنی با شدت فزاینده در سال ۹۱ و تأثیر آن بر انگیزه معدنکاران برای استفاده از خدمات صندوق به دلیل افزایش ریسک و قیمت تمام شده و کاهش سود عملیات معدنی، تحقق نیافتن تصمیم اخذ شده در خصوص خروج صندوق از فهرست اصل۴۴ قانون اساسی به رغم پیگیری های به عمل آمده، اجرا نشدن مصوبه مجمع عمومی صندوق در افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ۱۰۱ میلیارد ریال مربوط به زمان بدو تأسیس به مبلغ ۶۸۰ میلیارد ریال و نیز افزایش نرخ سود تسهیلات (حداقل ۴ درصد) و درنتیجه کاهش شدید جذابیت تسهیلات اعطایی، از دیگر چالش های پیش روی این صندوق است.

برنامه های شما تا پایان امسال و سال آینده برای پرداخت تسهیلات چیست؟

راهبردهای صندوق بیمه سرمایه گذاری های معدنی مشتمل بر افزایش رضایت مندی و ایجاد وفاداری در مشتریان و ذینفعان، ارتقای توان منابع انسانی صندوق با رویکرد جذب و حفظ نیروی انسانی برخوردار از صلاحیت های حرفه ای و اخلاقی، تکمیل خدمات بیمه ای و ضمانت نامه ای در زنجیره ارزش فعالیت های معدنی، توسعه توان مالی به منظور ارتقای سطح حمایت از فعالیت های معدنی و بالا بردن جایگاه سازمانی و برند صندوق در بین سازمان های بالادست و ذینفعان است.
علاوه بر این، بهبود و توسعه امور اداری و سازمانی به منظور تحقق مأموریت صندوق، توسعه زیر ساخت های سیستمی صندوق در راستای تسهیل فرآیندهای سازمانی، اولویت‏بندی خدمات ارائه شده در ۲ واحد کسب و کار «بیمه‏نامه» و «ضمانت‏نامه» با توجه به جایگاه خدمت مورد نظر در زنجیره ارزش فعالیت‏های معدنی (اکتشاف، بهره برداری، فرآوری) و نوع کانه، از دیگر راهبردهای صندوق یاد شده است.

آیا در حال حاضر معوقاتی از سوی واحدهای معدنی وجود دارد؟

در حال حاضر به دلیل استنکاف برخی معدنکارانی که از بیمه نامه های اعتباری صندوق استفاده کرده اند، از پرداخت اقساط بانکی مربوطه، حدود ۱۵۹ میلیارد ریال تعهد نسبت به بانک های عامل توسط صندوق ایجاد شده است.

آیا برنامه ای برای دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی دارید؟

یکی از مناسب ترین و مهمترین بخش های اولویت دار برای دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی، بخش معدن است. واقعیت این است كه چنانچه صندوق توسعه ملی به طور جدی به این بخش ورود پیدا كند، صندوق بیمه فعالیت های معدنی نیز ضمن استقبال از آن، نقش بالایی در صدور تضامین مورد نیاز معدنکاران جهت دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی خواهد یافت. لذا یکی از برنامه های مهم صندوق در حال حاضر، پیگیری این موضوع از طریق مبادی ذیربط است.

برای ارتقای جایگاه صندوق یاد شده در توسعه بخش معدن، چه اقداماتی ضروری است؟
به اعتقاد ما، برای ارتقای جایگاه صندوق، رفع مشکلات یاد شده ضروری است و در این راستا، انجام اقداماتی همچون اعطای وام به صندوق تا زمان دریافت اعتبارات طبق بودجه از طریق ایمیدرو، احیای روند قبلی مبنی بر اختصاص وجوه اداره شده برای اعطای تسهیلات با ضمانتنامه های صندوق، رفع موانع خرید ماشین آلات دست دوم در ضمانتنامه های صندوق، اختصاص کامل سهم صندوق از حقوق دولتی، درخواست مساعدت از بانک ها برای استمهال به صندوق و امکان استمهال به معدنکاران، خرید متمرکز ماشین آلات توسط ایمیدرو، پیگیری برای به نتیجه رساندن اقدامات مربوط به لغو مصوبه ادغام صندوق ها و اختصاص کامل سرمایه صندوق طبق مصوبه مجمع می تواند نقش مهمی برای توسعه این حوزه ایفا كند.

نظرتان درباره بحث واگذاری این صندوق چیست و آیا با توجه به فلسفه مأموریت آن، واگذاری امکان پذیر و منطقی است؟
ما همواره در اتاق های فکر و تصمیم سازی مربوطه، مخالفت خود را با واگذاری صندوق اعلام كرده ایم. زیرا در شرایط فعلی کشور، حمایت از بخش معدن با هدف دستیابی آن به جایگاه شایسته در اقتصاد ضروری است و با توجه به سودآور نبودن نوع فعالیت های صندوق و در عین حال ریسک بالای آن، توسعه بخش معدن بدون تضمین بیمه ای بسیار مشكل است. از این رو، صحبت از واگذاری صندوق بیمه سرمایه گذاری های معدنی به عنوان تنها حمایت گر تخصصی بیمه ای در بخش معدن، موضوعیت ندارد.
مصاحبه كننده:یوسف بهمن آبادی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۰۶
کد مطلب: 2033